Goede voornemens, dus jij wilt (meer) gaan hardlopen dit jaar?

Goede voornemens, dus jij wilt (meer) gaan hardlopen dit jaar?

En toen was het alweer 2017. Goede voornemens….. Een goed moment om stil te staan bij de doelen die je dit jaar wilt bereiken. En als (meer) hardlopen daarbij staat, heb ik wat tips voor je.

 

Goede voornemens, moet je daar eigenlijk wel aan beginnen. Ja! Maar dan wel op een verstandige manier. Want anders kun je ze beter meteen bij het grofvuil zetten.

 

Heel Holland Holt

Ik zie de eerste dagen van het jaar meer hardlopers op de weg. Super gaaf dat zoveel mensen het plezier van hardlopen ontdekken. Zelfs op feestjes wordt erover gesproken. Hardlopen is echt hot. En het wordt nog veel hotter met deze tips.

 

Tip 1. “Start before you are ready”.

Als jij net als ik bent, zoek je dingen graag vooraf goed uit. Je wilt investeren in goede schoenen. Je wilt weten wat je voor en na de training moet eten. Je wilt weten waar de mooiste routes liggen. Je wilt weten op welk tempo je moet lopen.

Voor je het weet zit je uren achtereen op hardloopsites te pluizen in details. En kom je dus niet meer van de bank af. Herkenbaar toch?

 

Als beginnende hardloper wil je momentum creëren. Maak de eerste stap dus zo klein mogelijk. Trek je schoenen aan, stap over de drempel, doe de deur op slot en ga. Het ideale moment komt nooit, dat maak je zelf.

 

Tip 2. Begin klein.

Hoe start je met hardlopen? Hoe bouw je verantwoord op? Ik raad iedereen aan om te lopen met schema’s. Of in ieder geval met een programma dat geleidelijk opbouwt én rekening houdt met jouw persoonlijke omstandigheden.

 

Veel beginnende hardlopers starten met de podcasts van Evy Gruyaert of Renate Wennemars. Zij hebben schema’s ingesproken en vertellen je precies wat je moet doen. Deze bouwen dus geleidelijk op, maar kennen ook een groot nadeel. Ze houden geen rekening met jouw persoonlijke omstandigheden.

 

Ze vertellen niets over de juiste techniek, het juiste tempo en hoe je na de training herstelt. Cruciale zaken om blessurevrij en met plezier te gaan hardlopen.

 

De investering in een coach betaalt zich in dat geval dubbel en dwars terug. Een goede coach vertelt jou dit soort zaken wel. Je hoeft niet meteen met personal training te beginnen. Een goede eerste stap is het downloaden van de Gratis Cursus Blessurevrij Hardlopen.

 

Tip 3. Stel een haalbaar doel.

Concreet betekent dit: schrijf je in voor een wedstrijd. Start before you are ready, weet je nog. Zoek in de hardloopkalender een leuke wedstrijd uit die ongeveer vier maanden vanaf nu start.

Als beginner is een loop van 5 kilometer een mooie uitdaging. Daarna kun je opbouwen naar 10 kilometer, een halve of zelfs een hele marathon. Zoek je de uitdaging liever in snelheid? Probeer dan eens een PR op de 10 kilometer te lopen.

Na het inschrijven ga je trainen. En ik blijf het zeggen, een goede coach is goud waard. Hij zorgt voor een persoonlijk trainingsschema zodat werk, vrienden, familie én hardlopen combineert. Met minder trainingsuren een betere hardloper worden, dat wil jij toch ook?

 

Tip 4. Geniet.

Ieder loopje, iedere training, iedere dag is weer anders. Hardlopen is meer dan kilometers en snelheid. In het begin is het buffelen. Maar na een paar weken begin je het plezier van het hardlopen te ervaren. En pas dan op, voor je het weet ben je verslaafd!

 

Ik ben benieuwd, wat worden jouw goede voornemens voor 2017? Neem contact op als je wilt weten wat ik als coach voor je kan betekenen.

 

P.S. De Rotterdam Marathon is al over 94 dagen. Als je nu begint met trainen sta je goed uitgerust aan de start en weet ik zeker dat je met je handen in de lucht finisht op de Coolcingel. Neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *