4 Tips: zet je goede voornemens om in echte verandering.

,

Het nieuwe jaar is begonnen. Sommige mensen doen aan goede voornemens, anderen niet. Bewust of onbewust heb je gedacht aan verandering. Wedden? We denken in cyclussen. En het wisselen van de kalender is een prima moment voor wat verandering in je leven.

 

Maar niets is zo frustrerend als vol goede moed ergens aan beginnen om je motivatie als sneeuw voor de zon te zien smelten. Dus wil jij over drie weken niet bij degenen horen die hun goede voornemens bij het oud vuil hebben gezet, volg dan deze tips!

 

  1. Visualiseer je doelen.

Een doel zonder plan, blijft slechts een wens. We wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar. Tijd om de weg naar geluk om te zetten in een plan.

Natuurlijk zet jij je goede voornemens of wensen op papier. En dat wordt sterker als je er een gevoel aan hangt. Wil je 10 kilo afvallen, prima! Bedenk je eens hoe dat eruit ziet.

 

Ga in gedachten voor de spiegel staan. Waar zijn de kilo’s verdwenen? Hoe voel je je daarbij? Neem een paar minuten de tijd om het gevoel te ervaren. En schrijf het dan op.

 

  1. Denk in kleine stappen.

Als je een zwaar object (boodschappenkar of aanhanger) eenmaal aan het rollen hebt is het makkelijker om de snelheid vast te houden. Maar dat eerste zetje is het zwaarst.

Zodra je een helder doel voor ogen hebt ga je dat doel opbreken in kleine stukken. Je zult namelijk momentum moeten creëren.

 

Knip je doel dus op in kleine, haalbare, subdoelen. Maak ze zo klein dat je stap 1 meteen na het lezen van deze blog kunt zetten. Deze succesbeleving maakt hormonen in je lichaam los en prikkelt het beloningscentrum in de hersenen. En guess what, je wilt er meer van! En zo wordt het leuk en relatief eenvoudig om je doelen te behalen. Dit noemen ze het Kaizen effect. Lees er in deze blog meer over.

  1. Maak het leuk.

Waarom kwel je jezelf met een crashdieet? Waarom word je lid van de sportschool, terwijl je een hekel hebt aan binnen sporten? Waarom dwing je jezelf nog harder te werken om maar waardering van je baas te krijgen?

 

Alle theorieën over motivatie wijzen uit dat plezier een cruciale factor is in het behalen van succes. Dat had je zelf ook kunnen bedenken. Maar waarom ga je dan dingen doen die je niet leuk vindt?

 

Juist! Daar schiet je niets mee op. Zonder crisis geen verandering, dat is waar. Wil jij je leefstijl veranderen, dan hoort daar enige vorm van opoffering bij. Het is de kunst om daarin balans te vinden.

 

Enkele suggesties.

Meer bewegen? Koop een activity tracker om je dagelijkse beweging bij te houden.

Afvallen? Probeer eiwitrijke recepten uit.

Meer sporten? Schrijf je in voor een sportevenement.

Ik hervond het plezier in hardlopen tijdens de longest night run.

  1. Luister naar je lichaam.

Er gaat een punt komen waarop het even niet zo lekker gaat. De weg naar succes is namelijk geen rechte lijn. Je zult vaak te horen krijgen dat je je daar gewoon overheen moet zetten.

Ik raad je aan om dat niet te doen. Onbewust leg je jezelf al een heleboel druk op door het nastreven van een fanatiek doel. Door je gevoel te negeren duik je dieper de reserves in . Dat is niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand.

 

Accepteer dat tegenslag erbij hoort en neem wat gas terug. Twee zaken die daaraan meewerken: ga na waarom je dit doel wilt nastreven en wat het je oplevert ga wat vroeger naar bed. Daarover schreef ik eerder dit blog over herstel en dit blog over het belang van slaap.

Voor je het weet zit je weer vol energie.

  1. Laat je coachen.

Inkoppertje, of niet? Ik zal je een geheim vertellen. Ik ben iemand die eerst zelf een oplossing zoekt voordat ik de hulp van iemand anders inschakel. Zo loop ik al meer dan een jaar rond met een blessure aan mijn ellebogen. En pas na 11 maanden liet ik me behandelen door een osteopaat. Een klant van me die ik wekelijks train. De oplossing was zo dichtbij en toch duurde het zo lang voordat ik hulp zocht. Nu, drie maanden later, ben ik bijna van de blessure af.

 

Dit hoor ik ook vaak van klanten. Ze hebben al zoveel op eigen houtje geprobeerd dat de frustratie erg diep zit. En als we dan samen aan de slag gaan blijkt de oplossing dichterbij dan gedacht. Dan zoeken we een oplossing die past bij jouw manier van leven. En dan lukt het wel.

Dus blijf niet te lang tobben, zoek hulp als je die nodig hebt. Dit noteer ik ook voor mezelf!

 

Mijn doelen voor 2016:

  1. Volledig blessurevrij worden.
  2. Succesvolle lancering van online coaching voor hardlopers, crossfitters, afvallers en voor gezonde leefstijl.
  3. Meer focussen op dingen die werken, loslaten wat niet werkt.
  4. Deelnemen aan verschillende sportevenementen (survivalruns, 1/8e triatlon, MTB-tochten, (trail)runs).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *