5 Tips om jouw gezondheid meteen te verbeteren.

Gezondheid is hip!
Je kunt geen blad openslaan of het gaat erover, dagelijks gaat het erover op tv: gezondheid. Tegelijkertijd heeft iedereen er verstand van. Gezondheid is hip.
Je leest de meest wilde verhalen over detoxen en moeilijk klinkende Superfoods. Logisch dat je dan de weg kwijt raakt en niet weet hoe je op een eenvoudige wijze gezonder kunt leven.

Als leefstijlcoach begeleid ik dagelijks mensen op het gebied van beweging, voeding en coaching. Zij zitten met hetzelfde dilemma: hoe kan ik op eenvoudige wijze mijn gezondheid verbeteren?

Vandaar dat ik je deze vijf tips geef. Vijf tips die je direct kunt toepassen en je gezondheid zullen verbeteren. Dat wil jij toch ook?

Tip 1: Neem voldoende slaap.
Als de batterij van je telefoon leeg is hang je hem aan de oplader. Liefst tot de batterij vol is, anders gaat de batterij minder lang mee. Zo werkt het ook in ons lichaam. 8 Uur slaap per dag zorgt ervoor dat jouw batterij volledig is opgeladen.

Tip 2: Behaal de beweegnorm.
Los van alle kapriolen die je uithaalt in de sportschool blijft de beweegnorm de basis. Voor volwassenen geldt dat zij minimaal 5 dagen per week, 30 minuten per dag matig intensief moeten bewegen. Bij jongeren is dat dagelijks een uur. Matig intensief wil zeggen dat je net niet gaat zweten. Van de Nederlandse volwassenen voldoet 65% aan deze norm, bij kinderen is dat slechts 50%.
Matig intensieve beweging zorgt ervoor dat zowel je lichamelijke als mentale gezondheid op peil blijft. Ga dus vaker wandelen, fietsen, tuinieren en traplopen!

Tip 3: Drink voldoende water.
Water wordt ook wel gezien als het goedkoopste medicijn ter wereld. Ons lichaam bestaat voor 75% uit vocht. De gemiddelde volwassene heeft dagelijks 1,5 – 2 liter water nodig. Bij een vochttekort van 2% krijg je dorst en dit zorgt voor 20% prestatieverlies. Het is dus zeker van belang om voldoende te drinken tijdens het sporten.
Om je vochtbalans op peil te houden raad ik je aan om voor iedere maaltijd 2 glazen water te drinken. Dan heb je dagelijks al 1,5 liter water gedronken.

Tip 4: Zit minder.
We zitten te veel. Tijdens een gemiddelde werkdag zit een volwassene 8,1 uur per dag. Dat is 59% van de tijd dat we wakker zijn. We zetten ons lichaam daarmee in een spaarstand. De bloedcirculatie stagneert waardoor we vermoeid raken. Nederland kent nog geen norm op dit gebied. In Australië wordt echter geadviseerd om ieder half uur zittend werk af te wisselen met twee minuten bewegen. Daarnaast zijn er prachtige zit-sta bureaus en fietsbureaus op de markt. En wat dacht je van lunchwandelen? Ben je meteen goed bezig met tip 2.

Tip 5: Denk positief.
We hebben allemaal wel eens een off-day. Zo’n dag waarin het allemaal niet lukt en die je het liefst zo snel mogelijk vergeet. Toch verschilt de manier hoe we met zo’n dag omgaan van mens tot mens. Als je negatieve gedachtes op zo’n dag loslaat, zul je minder zelfvertrouwen krijgen, daalt je daadkracht, stel je je minder voor anderen open en wordt je geen gelukkiger mens. Iemand die positief denkt zal de goede dingen uit de off-day halen en daar energie uit halen, je zelfvertrouwen groeit daarmee. Je tovert makkelijker een glimlach op je gezicht en straalt positiviteit uit naar je omgeving.
Met welke persoon ga je liever om. De negatieve of positieve denker?

2 antwoorden
  1. daniel
    daniel zegt:

    als de wondere dingen allemaal zouden helpen als je ziek bent dan zou je niets anders meer nodig hebben. het kan goed zijn voor sommige dingen maar eens het erger is dan de gewone kwaaltjes dan moet je er maar mee leven. soms wou ik dat ze een wondere pill konden maken zo opslag al je gezondheid klachten verdwijnen. maar ach ik leef maar in een fantasiewereld. net zo als alles eens je het snapt en je ogen open zijn weet je het is een illusie

    Beantwoorden
    • Jeroen van den Nieuwelaar
      Jeroen van den Nieuwelaar zegt:

      Jep, zo’n pil zou mooi zijn. Maar dat zal nooit gebeuren. Ermee leren leven is ook zo’n vage term. De een interpreteert dat als “ik mag niks meer doen en moet passief in een stoel zitten”, de ander denkt “ik ga eruit halen wat erin zit, ik test waar mijn beperkingen liggen en accepteer dat het niet eenvoudig zal zijn.”

      Ik denk dat in die mindset ook de sleutel tot succes ligt.
      Hoe denk jij daarover?

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *