Hoe vaak moet ik een core stability training doen?
Hoe vaak moet ik een core stability training doen?
Een sterke core maakt je een snellere hardloper. En je voorkomt er een hoop blessures mee. De slimme hardloper voegt dus core stability training toe aan zijn looptrainingen. Maar hoe vaak doe je dat dan?
Dus een logische vraag is dan:
“hoe vaak moet ik core stability oefeningen uitvoeren?”
Mijn logische antwoord is dan:
“dat hangt er van af.”
Ik zal het je uitleggen.
Je word niet sterker van training, maar wel van training + herstel. Die combinatie geeft het lichaam de kans om de spierschade te herstellen. Deze spierschade, of spierpijn is geen ramp. Tijdens je de core stability training dwing je je rompspieren tot een forse inspanning. Daar moeten ze van herstellen.
Zodat jij sterker wordt en de volgende keer weer wat zwaarder kunt trainen.
Een betere vraag is dus:
“hoe lang duurt het voordat ik hersteld ben van een core stability training?”
En ook dat hangt van een aantal factoren af:
• Getraindheid.
• Stress.
• Voeding.
• Kwaliteit van slaap.
• Gewenning.
Laten we het niet moeilijker maken dan het is.
We nemen een gemiddelde hardloper, misschien herken je jezelf er in. Je traint 3x per week en wil wat aan core stability training gaan doen. Je schrijft je in voor de gratis cursus Blessurevrij Hardlopen en krijgt 3 core stability trainingen op video.
Je gaat aan de slag met de eerste video. De oefeningen zijn op zich prima uit te voeren. Na 4 rondes van 4 oefeningen merk je dat je spieren vermoeid raken en staakt de training. Voldaan stap je onder de douche. Prima getraind!
De dag erop sta je op en merkt dat je spierpijn hebt in je buikspieren. Trots denk je terug aan de effectieve core stability training. Het is duidelijk dat je flink wat spieren aan het werk hebt gezet en dat je hiervan moet herstellen. Je besluit vandaag geen core stability training te doen.
Dat is een goede keuze. Spierpijn is een teken dat spierschade hersteld moet worden. Dus een nieuwe training is af te raden. Het trainen van vermoeide spieren leidt alleen maar tot meer spierschade en een grotere hersteltijd. Daar word je zeker geen betere hardloper van.
Dus spierpijn is een goede indicatie van herstel. Bij spierpijn kun je een lichte hersteltraining doen. Wandelen, fietsen, tuinieren, etc. Of je neemt een extra dag rust. Is de spierpijn weg, dan kun je weer trainen.
Spierpijn duurt doorgaans zo’n 48-72 uur. Daarna is het weefsel hersteld en kan een nieuwe trainingsprikkel worden toegediend. Een tijdje terug heb ik een blog geschreven over spierpijn en herstel genaamd “is spierpijn slecht?”
Dit brengt ons terug op de vraag van Chris.
De gemiddelde hardloper zal de eerste weken wat langer nodig hebben om van de core stability trainingen te herstellen. Dan is het dus voldoende om twee keer per week je core te trainen. Na een paar weken merk je dat je sneller herstelt van de inspanning en kun je de frequentie opvoeren naar drie keer per week.
Ik raad je overigens af om dagelijks een core stability training te doen. Gevorderde sporters kunnen de belasting van de training wel aan, maar de trainingsprikkel is te laag om van een training te spreken. Kortom, het voelt wel lekker, maar je wordt er geen betere hardloper door. Tegen die tijd is het raadzaam om aan functionele krachttraining te gaan doen. Hoe dat werkt leg ik je een andere keer uit.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!