Kun je een marathon lopen met 14 kilometer training?
Met de najaarsmarathons in het vooruitzicht laait de discussie rondom marathontraining weer op. Er lijken hierbij twee kampen te zijn. Er zijn lopers die met een traditioneel schema opbouwen naar duurlopen van 32-35 kilometer en er zijn lopers die met een minimalistisch schema van 14 kilometer trainen. Wat is het ideale schema?
Zelf nam ik in het najaar van 2016 de proef op de som. Ik had geen zin in ellenlange trainingen en toch wilde ik een marathon lopen. Van mijn verleden als mountainbiker weet ik dat mijn prestaties minder worden als ik teveel train. Er is te weinig tijd om voldoende te herstellen. Met als gevolg dat ik eerder geblesseerd raak en dat ik chagrijnig word
Dus ben ik aan de slag gegaan met het Sportrusten schema. Ik bepaalde mijn marathonhartslag aan de hand van mijn omslagpunt en 10 kilometer tijd en plande vier trainingen per week in. Twee duurlopen, een intensieve training en een keer ‘vogels kijken’.
Dat werkte voor mij als recreatieve loper prima. In training werd ik sneller bij dezelfde hartslag. Een teken dat het goed zat. Ik heb ook mijn PR op de 10 km met 4,5 minuut verbetert. En dat terwijl ik in training was voor de marathon. Bizar toch?
Uiteindelijk liep ik mijn eerste marathon in 3u54 met een negatieve split, een snellere tweede helft als eerste. Vermoeid, maar apetrots liep ik over de finish. I did it! De dagen erna had ik wat stijve benen, maar verder heb ik nergens last van gehad.
Toch is sportrusten niet zaligmakend.
Inmiddels heb ik enkele tientallen lopers begeleid naar de marathon. En steeds kom ik tot de conclusie dat het sportrusten schema ook beperkingen heeft. Technisch gezien is 14km lopen voldoende voor de marathon. Honderden hardlopers hebben dit bewezen.
Toch heb ik bij al mijn marathonlopers meer kilometers in het schema opgenomen. Voor het zelfvertrouwen. Want wie garandeert jou dat je in de wedstrijd probleemloos 3x de afstand van je langste training kunt lopen? Niemand! En daarom blijft het spannend
- Met langere afstanden ervaar je hoe het is om langer te lopen. Daarmee bewijs je naar jezelf dat je het kunt. Dat geeft vertrouwen.
- Met langere afstanden test je je voeding. Je zult niet de eerste zijn die buikkrampen krijgt van een verkeerd gelletje. Je wilt weten hoe je gelletjes vallen. Dit doe je in je lange training.
- Met langere afstanden test je je schoenen en kleding. Drukpunten en schuurplekken zijn echte spelbrekers tijdens de marathon. Preventief tapen en vaseline smeren dus!
Hoe lang deze afstand moet zijn is afhankelijk van je tempo. Ik adviseer om maximaal 2,5 uur te lopen.
Veel lopers doen maar wat tijdens training.
Ze hebben geen idee of ze het juiste schema volgen.
Ze weten niet of ze op de juiste hartslagzone lopen.
Ze zien geen vooruitgang in hun trainingen
Ze krijgen minder zin in trainen.
Als jij dit herkent wil ik je laten ervaren dat het ook anders kan. Aanstaande zaterdag, 8 juli, organiseer ik het Event Bouw je Eigen Persoonlijke Trainingsschema.
Aan het eind van deze dag loop je vol zelfvertrouwen naar buiten:
- Je kent je persoonlijke hartslagzones, zodat je altijd op de juiste intensiteit traint.
- Je hebt een persoonlijk trainingsschema, zodat je trainingen in jouw agenda passen.
- Je weet hoe jij je herstel meet, zodat je fris aan iedere training begint.
- Je begrijpt hoe training werkt, zodat je motivatie hoog blijft.
Wil jij dit najaar blessurevrij en topfit aan de start van de 10km, halve of hele marathon staan? Dan is dit Event ideaal voor je.
Voor slechts € 197,00 (exclusief BTW) ben jij er zaterdag bij.
Meer info of inschrijven: info@activations.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!