Sportvasten, verbetert je conditie door niets te eten?

,

In oktober 2014 ben ik begonnen met een sportvasten-kuur. In deze blog neem ik jullie mee in de achtergronden van sportvasten. Ook weet je over een paar minuten waarom ik eraan ben begonnen, ondanks dat ik erg sceptisch ben.

Sportvasten is een methode om sportprestaties te verbeteren. In tien dagen prikkel je je lichaam om efficiënter te functioneren op vetreserves en minder afhankelijk te zijn van suikers. Dit is met name voor duursporters interessant. Hoe meer suikers, in de vorm van glycogeen, je in de finale van de wedstrijd over hebt, hoe beter je in die finale kunt presteren. Je komt de “man met de hamer” dus later in de wedstrijd tegen.

sportvasten 1

De “metabolic switch”.
De theorie achter sportvasten is dat ons verbrandingssysteem lui is geworden door de overvloed van suikers in ons eetpatroon. Ons lichaam functioneert tijdens sporten op vetverbranding en suikerverbranding. Hoe intensiever je sport hoe meer suikers je verbrandt ten opzichte van vet. Bij lage intensiteit verbrand je vooral vet.

Doordat voedsel altijd en overal voorhanden is, hebben we ons lichaam getraind om minder vaak te kiezen voor vetverbranding. Zowel in rust als bij sporten op lage intensiteit kiest het lichaam voor suikerverbranding in plaats van vetverbranding. Dit is niet optimaal.

In de oertijd was voedsel niet iedere dag verkrijgbaar. De hoeveelheid voedsel hing af van een succesvolle jacht en beschikbare groenten en fruit. Onder invloed van seizoenen waren er momenten van overvloed en schaarste. In periodes van schaarste konden mensen toch normaal functioneren en jagen, terwijl ze geen voedsel hadden. Ze deden dit door vetreserves te verbranden.
Door het volgen van een sportvasten kuur wordt dit verbrandingssysteem uit de oertijd weer actief gemaakt, waardoor je het lichaam traint om efficiënter te functioneren op vetreserves. Sportvasten noemt dit de “metabolic switch”.

sportvasten 2

De kuur.
Tot zover de theorie. Hoe ziet zo’n kuur eruit? Een sportvasten kuur duurt tien dagen. Daarbij bouw je in drie dagen af naar een driedaagse periode van vasten. Na drie dagen niets te hebben gegeten bouw je in vier dagen weer op naar een volwaardig voedingspatroon. Je krijgt een persoonlijk voedingsschema wat de dagelijkse hoeveelheid voeding, supplementen en beweging voorschrijft.
Tijdens de kuur sport je iedere dag 20-30 minuten op matige intensiteit om de hoeveelheid spiermassa te onderhouden. Dit alles doe je onder begeleiding van een vaste sportvasten coach.

Om tekorten tegen te gaan maak je gebruik van hoogwaardige voedingssupplementen:

  • Eiwitten om spierafbraak tegen te gaan.
  • Multivitaminen om lichaamsprocessen te ondersteunen.
  • Omega-3 capsules voor voldoende essentiële vetzuren.
  • Calcium/magnesium/zink tabletten voor het afvoeren van afvalstoffen.
  • Aan de hand van urinestrips bepaal je in hoeverre je de “metabolic switch”chebt gemaakt.

sportvasten 3

Resultaten.
Op www.sportvasten.nl staat vermeld dat de gemiddelde conditieverbetering bij mannen 14% en bij vrouwen 9% is. Dit is gebaseerd op metingen van de maximale zuurstofopname in het lichaam, de VO2max.
Het gemiddelde gewichtsverlies bedraagt bij mannen 3-6 kg. en bij vrouwen 2-4 kg. Echter ligt hier niet de nadruk op. Het gaat op de conditieverbetering.

sportvasten 4

Mijn ervaringen.
Nu ik dit blog schrijf ben ik bezig met de laatste dag afbouwen. Vanaf morgen begint mijn periode van vasten.

Voor de kuur ben ik gemeten (gewicht, vetpercentage, spiermassa percentage, middelomtrek) en getest (hartslag omslagpunt tijdens coopertest). De metingen worden dagelijks herhaald. De coopertest herhaal ik na de kuur.
Middels urinetesten kan ik zelf bijhouden in hoeverre mijn lichaam suikers of vet verbrandt. De resultaten upload ik dagelijks op de mobiele sportvasten website, zodat mijn coach mij kan begeleiden.
Ik wil mijn ervaringen van de complete kuur enorm graag met jullie delen. Dat doe ik echter in een volgend blog. Dan heb ik de hele kuur afgerond.

sportvasten 5

Discussie.
Ondanks dat ik gemotiveerd aan de kuur ben begonnen ben ik nog steeds erg sceptisch over sportvasten. Ik zal puntsgewijs noemen waarop dit gebaseerd is.

  • Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor sportvasten. Er wordt uitgegaan van aannames. Drs. Remco Verkaik, de bedenker van sportvasten doet momenteel onderzoek naar de effectiviteit van de kuur.
  • NOC*NSF waarschuwde in 2011 voor het gebruiken van de methode. Hun grootste kritiek is dat de gewichtsreductie voornamelijk uit vocht bestaat en dat een conditieverbetering van 12% onmogelijk is in tien dagen. Dit zou te wijten zijn aan het gewichtsverlies.
    Sportvasten heeft in een tegenreactie de kritiek weerlegd en meetmethodes toegelicht.
  • De resultaten zijn niet blijvend. Er is geen indicatie hoe lang de prestatieverbetering aanhoudt. Het voedingspatroon en trainingsschema spelen hierin een grote rol. Van een duurzaam resultaat is dus geen sprake.

sportvasten 6

Conclusie.
Voordat ik met mijn sportvasten kuur ben begonnen heb ik uitvoerig met Remco Verkaik en mijn sportvasten coach gesproken. Zij kennen de kritiek en gaven aan bezig te zijn met de (wetenschappelijke) bewijslast. Tegelijkertijd hoor ik om mij heen erg positieve geluiden van sporters die de kuur al hebben afgerond.

Het zit in mijn aard om kritisch te zijn op methodes als sportvasten. Ik begrijp de theorie en geloof ook dat een gewichtsvermindering mogelijk is. De conditieverbetering is hier (waarschijnlijk) aan gekoppeld.
Bij mij blijft echter de twijfel over de effectiviteit bestaan. NOC*NSF zegt niet zomaar iets. Een prestatieverbetering van 14% in tien dagen is inderdaad niet aannemelijk. Dan zou iedere duursporter gaan sportvasten.

Vanwege de twijfel heb ik besloten het experiment aan te gaan en de zelf kuur te proberen. Dit zegt niets over generieke resultaten en is puur persoonlijk. De resultaten die ik behaal zijn dus niet één op één van toepassing op andere sporters.

Over exact een week is mijn sportvasten kuur afgelopen. Ik zal jullie dan op de hoogte brengen van de resultaten.

Een tipje van de sluier? Ik ga zo dadelijk mijn avondeten verorberen. Normaal gesproken is dit voor mij een vol bord en bestaat uit +/- 600 kcal. Nu drink ik drie glazen tomatensap bestaande uit 108 kcal.

Eet smakelijk!

P.S. Ik heb geen commerciële belangen bij sportvasten.

Lees HIER deel 2 van mijn belevingen tijdens de sportvasten kuur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *