Zo wordt krachttraining wel leuk

Zo-wordt-krachttraining-wel-leuk

Iedere hardloper weet dat een krachttraining belangrijk is voor een sterk lichaam. Toch zijn er maar weinig die het regelmatig doen. Zo ook Patricia. Ons gesprek hierover was een eye-opener.

Patricia loopt al enkele jaren hard. Hardlopen geeft haar een gevoel van vrijheid, ze kan haar hoofd ermee leeglopen. En dat is nodig met haar drukke baan als accountmanager bij een modeketen.

Patricia is in training voor de Amsterdam marathon, die ze in oktober loopt. In het verleden heeft ze nog nooit blessures gehad, maar sinds vorige maand heeft ze last van haar rug. Geen idee waar het vandaan komt.  Ze loopt 4x per week hard en heeft daar plezier in. Geen overbelasting dus.

Als we het over krachttraining hebben geeft ze schoorvoetend toe dat ze laatst haar fitness abonnement heeft opgezegd. Ze ging er iedere week heen, maar vond er geen fluit aan. Dat trekken aan gewichten, terwijl je ook lekker buiten kunt hardlopen vond ze maar niks.

Ik geef haar groot gelijk. Waarom binnen sporten, terwijl het ook buiten kan? Helaas zijn Patricia’s rugklachten een direct gevolg van het skippen van krachttraining. Gelukkig zijn er volop alternatieven voor de sportschool.

Crossfit

Crossfit combineert gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in een totale workout. Vreemde combi? Check deze video om een idee te krijgen. Het leukste? Iedere workout is weer anders. Daarnaast ondersteunt de hele community je in het behalen van je doelen. Daar word je gegarandeerd sterk van.

Bootcamp

In ieder park kom je groepjes tegen die aan het trainen zijn. Stukjes hardlopen afgewisseld met pittige krachtoefeningen. Bootcamp is buiten spelen voor volwassenen, zoals je hier kunt zien. Je gebruikt bankjes, trapjes, hekjes en speeltoestellen om sterker te worden. Leuk, effectief én buiten. Ideaal toch?

Survivalrun

Obstacle runs worden steeds populairder. Zoek jij de uitdaging vooral in het klimmen en klauteren? Kijk dan eens naar survivalrun. Met touwen, netten, tonnen en palen worden hindernissen gebouwd. Daartussen loop je hard om te herstellen. Ideale total body workouts voor het hele lichaam.

Zelf doe ik, naast hardlopen, 1x per week aan survivalrun. Apenkooien zonder tikkers, heerlijk! Patricia is een keer meegegaan en traint nu enthousiast. Haar rugpijn is verdwenen. Ze doet in september met collega’s mee aan de Mud Masters. Haar voorbereiding voor de Amsterdam marathon gaan steeds beter, mede door haar sterke lichaam.

Welke sporten combineer jij met hardlopen? Laat een reactie achter onder deze blog.

 

4 antwoorden
 1. Esther Jooren
  Esther Jooren zegt:

  Ik heb er op mijn site een blogje over geschreven. Ik heb wel plezier in krachttraining, maar daar heb ik wel even over gedaan. Goede begeleiding is belangrijk en het sociale aspect werkt mee. De oefeningen worden pas leuk als je vooral stoere zware oefeningen doet. Dat doe je vooral binnen bij ons, lichter kan buiten. Buiten vind ik geen uitdaging meer, maar binnen is goed met de afwisseling van buiten rennen en paardrijden.

  Beantwoorden
  • Jeroen van den Nieuwelaar
   Jeroen van den Nieuwelaar zegt:

   Hoi Esther,
   Goede begeleiding en gezelligheid zijn hartstikke belangrijk. Zo hou je het veilig én gezellig. Twee basisingrediënten waar veel ouderwetse sportscholen niet meer aan kunnen tippen.
   Wat doe je zoal aan krachttraining? Kreeg je exacte blogje niet gevonden.

   Grt, Jeroen

   Beantwoorden
 2. Marijke van Noort
  Marijke van Noort zegt:

  Hoi Jeroen, ik vind yoga onmisbaar naast het hardlopen. Lekker rekken en strekken. In de yoga zit ook altijd een stukje Pilates, voor de core business en (helaas) ook planken. Ik hou meer van de donkey kick en het uitstrekken, beetje dynamisch. Groetjes, Marijke

  Beantwoorden
  • Jeroen van den Nieuwelaar
   Jeroen van den Nieuwelaar zegt:

   Hoi Marijke,
   Er zijn vele wegen naar Rome. Ik hou zelf ook van dynamische core stability training. Daarnaast werk ik 2x per week met kettlebells en een TRX. Heerlijk om korte explosieve krachttraining te doen. Mooie aanvulling op hardlopen. En zoals je zegt, onmisbaar voor iedereen die een sterk lichaam wil hebben.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *